Hvis jeg åbner mit køleskab, så kan jeg lynhurtigt se om vi mangler mælk til kaffen. På samme måde ville det være rart om du som leder lynhurtigt kan konstatere om du har bruge for at sætter tal på jeres organisationskultur, eller om den er som du forventer.

Men hvordan ser ledelsen at der mangler en kulturmåling?

Her er et par indikatorer du kan kigger efter:

  • Forandringer går galt eller tager for lang tid. Hvis kulturen har anderledes præferencer end ledelsen tager udgangspunkt i, kan det være I arbejder mod og ikke med kulturen (se mere her).
  • I har svært ved at skaffe / holde på medarbejdere. Hvis der ikke er en overensstemmelse mellem de kulturelementer medarbejdere og ledelse efterspørger, vil det ofte være medarbejderne der finder noget andet (se mere her).
  • Det er længe siden I har målt kulturen. Kultur er dynamisk og påvirkes af både synlige, usynlige elementer, omgivelser, ombrydninger og medarbejdere der kommer og går (se mere her), hvorfor den meget vel kan være noget anderledes end konstateret sidste gang.

Med en frisk OCAI kulturmåling, opdelt i de enheder som er ledelsesmæssig relevant (eksempelvis afdelinger, anciennitet, ledelseslag), har bestyrelse, ledelse og medarbejder et fælles billede af kulturen og kulturgab, og kan dermed se om der mangler noget – lidt som når hylden med mælk er tom i køleskabet.