ISOMORFI – passer kandidaten ind i virksomhedens kultur og sammen med chefen?

Fejlansættelser koster virksomheder mange penge, og giver kandidater en dårlig oplevelse af virksomheden. Brug ISOMORFI i rekrutteringen og undgå ubehagelige gnidninger mellem kandidaten, kommende leder og afdelingen.

Fejlansættelser skyldes ofte, at organisationens kultur og lederens ledelsesstil ikke passer til kandidatens præferencer. Det betyder ikke der er noget i vejen med nogen af dem – de er bare forskellige. Det er at sammenligne med positive magneter, der hver for sig er helt perfekte, men aldrig vil kunne nå hinanden.

Den største grund til mistrivsel for medarbejdere og jobskifte er utilfredshed med deres nærmeste leder. Derfor sammenligner ISOMORFI ikke kun kandidaten med kulturen, men også med den nærmeste leder. Kandidatens samarbejde med chefen er betydelig for succes i stillingen og chancerne for at trives.

kulturmatch
Vi får “smiley-information” om kvalitet, når vi køber en pizza, men job søger vi faktisk i blinde
Annette Franck

HR og ledelsesekspert

Ligegyldigt, hvor meget et job passer til mig, som kandidat, kan du tro, at jeg har den ene fod ude af døren fra dag 0, hvis jeg ikke kan lide at arbejde hos jer. Så simpelt er det.

Det betyder også, at I skal ekskludere ansøgere langt mere effektivt i jeres rekrutteringsproces. Der er en berøringsangst med at vise personlighed og kultur i tiltrækningen, fordi det kan betyde, at I får færre ansøgere. Antal ansøgere er i øvrigt en KPI, som I skal få afskaffet.

Andreas von der Recke

Partner, YoungConsult

%

af kandidater søger informationer om kulturen inden de søger et job (Talent Board Report)

Hire for culture and then train for skill er der mange der bekender sig til og bestræber på at gøre. Men for at I kan hire for culture, skal I forstå og forklare jeres egen kultur endnu bedre.

Der findes normalt ikke meget tilgængelig og troværdig information om en organisations kultur, fordi det meste af kulturen ikke kan beskrives på hjemmesider, jobopslag, SoMe, ved en kort samtale eller de for tiden så populære Purpose og Why statements. Kultur er meget mere, og noget man først oplever på egen krop når man er i organisationen. Se en hurtig introduktion til kultur her.

Derfor har det indtil nu været meget vanskeligt for organisationer og kandidater, at vurdere hinanden på et bare nogenlunde ligeværdigt niveau inden de bruger ressourcer på interview, ansættelsesudvalg m.m. men det er nu muligt med ISOMORFI (græsk isos, lig, og morf, form). Begrebet Cultural Fit og kulturelt match benyttes ofte som betegnelse for en Isomorfi mellem en kultur og en kandidat. Læs mere om Cultural Fit her.

 

Værktøj til match af kandidat, Leder og kultur (ISOMORFI)

Vores kultur, leder og kandidat isomorfi er udviklet til målrettet at vise fit mellem individer og organisationer.

ISOMORFI kan eventuelt suppleres med HR nøgletal (tilfredshedsmålinger m.m.) for at give kandidater mere informationer om den organisation de er på vej ind i. 

Udfra en TITOC, CVF-indikator eller OCAI profil kan vi lave vi en sammenligning så du kan se, hvordan matchet er mellem kultur, leder og kandidat.

Resultaterne fra en ISOMORFI kan give flere informationer i rekrutteringen:

  • Kandidaten og afdelingens kompatibilitet – passer de sammen?
  • Kandidaten og chefens fælles og forskellige attituder – bliver samarbejdet godt?
  • Kandidaten som kulturambassadør – er forskellen i profilerne til gavn?
  • Kandidaternes behov – skal der f.eks. arbejdes på work-life balance?
Vi brugte ISOMORFI i forbindelse med ansættelsen af en it-udvikler til et team, hvor vi ønskede endnu mere innovationskraft tilført. På baggrund heraf fik vi allerede under samtalen afstemt forventninger til kandidatens bidrag til – og udfordring med – kulturen
Klaus Nygaard Cramer Bjørn

Development Manager, Danske Bank, Payment Solutions

Et værktøj som ISOMORFI virker essentielt ved at åbne op for den ærlige samtale om kulturen og kandidaten. Ansætterens bias bliver parkeret når samtalen tager udgangspunkt i adfærd og kultur.

Anders - Cand.Mag Filosof

Kontakt os allerede i dag